Verkenners
Iedere zaterdag van 13 tot 16 uur komen onze zeeverkenners bij elkaar op ons scoutingterrein onderaan de dijk bij het Witte Theater in IJmuiden. Zij worden verwelkomt door een enthousiast groep leiding die jullie iedere week weer voorziet van een leuk en uitdagend dagprogramma. Ben je geïnteresseerd om je aan te sluiten bij onze zeeverkennersgroep? Lees snel verder om meer te weten te komen over wie we zijn, wat we doen en wat je leert als toekomstige zeeverkenner bij zeeverkennersgroep Nannie van der Wiele.
Voor wie is de verkenners groep van zeeverkenners Nannie van der Wiele?
De zeeverkenners zijn kinderen vanaf 10 tot en met 15 jaar oud. Een zeeverkenner is graag op en rond het water te vinden*. Je wilt graag leren zeilen of je bent nieuwsgierig naar de scheepvaart. Je gaat graag op avontuur, bent veel buiten te vinden en je bent niet bang om vies en nat te worden. Je maakt graag contact met leeftijdsgenoten en gaat een uitdaging niet uit de weg. Spreekt dit jou aan? Meld je dan aan om te komen kijken. Je mag vier keer komen kijken, waarna je besluit of je lid wil worden.
*Omdat zeeverkenners zich om en rond het water bevinden is zwemdiploma-A een vereiste om de opkomsten bij te mogen wonen.
Zeeverkennersactiviteiten tijdens de opkomst
Bij scoutinggroep Nannie van der Wiele kennen we twee seizoenen: het winter- en het zomerseizoen. Dit heeft ermee te maken dat het ’s winters te koud is om met de boten te varen. Om die reden hebben we een aantrekkelijk programma gemaakt zodat we het hele jaar door de opkomsten kunnen houden. Hieronder introduceren we je tot de belangrijkste activiteiten in de zomer.
Activiteiten tijdens de zomerperiodes voor verkenners
Zomers staat in het teken van het varen. Je zult leren zeilen en roeien volgens het CWO zeildiploma. Maar we doen ook spelletjes op het water. Denk aan het varen op commando of de “walvisvaart” waarbij je jaagt op de andere boten. Ook doen we ieder seizoen mee aan de zeil- en roeiwedstrijden, waarbij we tegen de andere scoutinggroepen in de scoutingregio strijden. Het hoogtepunt van onze zomerperiode is het 14-daagse zomerkamp. Dit staat altijd in het teken van een thema en hierbinnen worden er allerlei activiteiten bedacht. Zo hebben we in de afgelopen jaren al verschillende thema’s gehad, zoals Nannie TV, kleuren, reis om de wereld, feesten. Bij het thema reis om de wereld hebben we ons iedere dag van het kamp in een ander land ‘ondergedompeld’. Zo organiseerden we een Griekse (olympische) sportdag, hebben we als echte Noorse Vikingen een tweemaster gemaakt van onze vletten en als Nederlanders in VOC stijl een handelsspel gedaan op het water. Verder worden er op kamp nog puzzeltochten, dagtochten, vossenjacht, kookwedstrijden georganiseerd. En vergeet natuurlijk de feestavond niet. Iedereen had het enorm naar hun zin, dus wie weet sluit jij volgende keer ook aan?
Zeeverkennersactiviteiten tijdens de opkomst
Bij scoutinggroep Nannie van der Wiele kennen we twee seizoenen: het winter- en het zomerseizoen. Dit heeft ermee te maken dat het ’s winters te koud is om met de boten te varen. Om die reden hebben we een aantrekkelijk programma gemaakt zodat we het hele jaar door de opkomsten kunnen houden. Hieronder introduceren we je tot de belangrijkste activiteiten in de winter.
Activiteiten tijdens de winterperiodes voor verkenners
’s Winters is het te koud om te varen, dus vullen we de opkomsten met andere activiteiten. Zo worden er spelletjes gedaan, zoals trefbal en balletje trap op het grasveld boven aan de dijk, leer je over de vaarregels, leer je knopen, bakken we brood boven een kampvuur en werk je aan jullie eigen boot. Daarnaast zijn er ook in de winter activiteiten die we ieder jaar doen. Zo zijn in november altijd de zwemwedstrijden, waar we ook altijd een opkomst voor oefenen. Vieren we met zijn allen de feestdagen in december met een pepernotencasino, dobbelspel of gezellig samenzijn met lekker eten en bordspelletjes. Kortom er is genoeg te beleven als scout bij de zeeverkennersgroep Nannie van der Wiele.
Als zeeverkenner leer je de volgende vaardigheden
Bij de verkenners word je ingedeeld in ‘bakken’. Een bak is een groep van rond de 6 zeeverkenners, die samen hun eigen lelievlet hebben om in te varen. Een lelievlet is een stalen boot van ongeveer 6 meter lang, waarmee we zeilen en roeien. Een bak wordt geleid door de ‘bootsman’ – meestal de bakoudste – en geassisteerd door de ‘kwartiermeester’. Meestal start je als bemanningslid. Daar leer je hoe de verschillende zeilen te hanteren, de vaarregels en roergeven, totdat je zelf de leeftijd en ervaring hebt om bootsman of kwartiermeester te worden. Je leert samenwerken en doorzetten, maar later als bootsman natuurlijk ook leiding geven en verantwoordelijkheid nemen. Daarnaast leer je als verkenners ook allerlei vaardigheden, denk onder andere aan knopen, koken, kampvuur maken, kamperen en navigeren.
We werken met het CWO zeildiploma en streven ernaar dat al onze leden ervaren zeilers worden. Minstens een keer per zeilseizoen is er voor de jeugdleden een mogelijkheid dit diploma te behalen. Hiervoor komt dan een erkend examinator om de zeilexamens af te nemen.
Als (toekomstig) zeeverkenner ga je aan de slag met:
- Zeilen (volgens het CWO-diploma)
- Roeien
- Knopen
- Vaarregels
- Spelletjes
- Kamperen
- En nog veel meer leuke activiteiten!
Wat onze leden zeggen over onze groep!
Meld je aan voor jouw eerste zeeverkenners proefopkomst
Ben je enthousiast geworden? Kom een keer meedoen met een gratis proefles! Je mag vier keer vrijblijvend komen kijken en pas daarna hoef je te beslissen of je lid wil worden. Aanmelden kan via onze word lid pagina. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met jullie opnemen via de mail en jullie alle belangrijke details voor de eerstvolgende zaterdag geven.